torsdag 13 mars 2008

Ett litet rött paket

I veckan avsnitt av Fetisch-Nytt har turen kommit till min kompis Martin. Martin är prylgalen och älskar att köpa nya elektronikprylar så fort hans plånbok och flickvän tillåter. Nu skulle man lätt kunna tro att det handlar om samlingsmani, uppdateringshets eller habegär. Men Martins fetisch är annorlunda.
Martin är nämligen förpacknings-fetischist.

När det kommer till höjdpunkten av ett inköp av nya prylar är själva uppackandet nästan mer värt än själva prylen. För Martin är det hela en ritual. Att försiktigt och omsorgsfullt packa upp saken, känna den mjuka bubbelplasten under fingrarna, höra det lätt gnisslande ljudet av formpressad frigolit och uppleva den där speciella doften som bara nya elektronikprylar avger. Han stannar ofta upp, backar och tar in hela scenen som utspelar sig framför honom.
Ofta packar Martin ner sakerna igen, väntar en stund, för att sedan kunna packa upp prylarna en gång till. Det händer även att Martin tar kort på och noggrant dokumenterar förpackningen, alla dess delar och innanmäte. Det har även hänt att Martin spelat in sitt uppackande med videokamera för att kunna återuppleva ruset vid senare tillfälle.

Jag har själv fått äran att uppleva hela denna förpackningsritual på nära håll när Martin under vad som kändes som en halv evighet packade upp sin nyinköpta PowerBook.
Jag har efter den upplevelsen tagit beslutet att nästa gång Martin fyller år, ge honom en väl inslagen och vakuumförpackad tegelsten.

Inga kommentarer: